0%
Čišćenje kože - osnovni korak nege koji treba da radimo pravilno

Blog

Čišćenje kože - osnovni korak nege koji treba da radimo pravilno

1. jul 2021.

Prvi korak u svakodnevnoj nezi kože je održavanje njene čistoće. Kozmetički proizvodi za čišćenje kože uklanjaju nečistoće, znoj i sebum, mikroorganizme, izumrle ćelije epidermisa i ostatke kozmetičkih preparata. Iako deluje jednostavno, postavlja se mnogo pitanja u vezi sa čišćenjem kože, poput “Da li previše često peremo lice?", “Da li je važna temperatura vode kada čistimo kožu?”, “Koje sredstvo za čišćenje treba koristimo?”. Bez obzira na činjenicu koliko je jednostavno očistiti lice, potrebna je odgovarajuća rutina i proizvodi za održavanje zdrave kože.

Zašto je važno redovno čišćenje kože?


Koža je prva linija odbrane našeg organizma od negativnog uticaja spoljašnje sredine. Tokom dana je izložena zagađenju iz okruženja, sunčevim zracima, kozmetičkim i dekorativnim proizvodima i drugim agresorima. Tokom noći, može doći do nakupljanja bakterija i izumrlih ćelija kože. Sve to može uticati na pojavu problema poput akni, iritacije, prevremenog starenja. Zato, čišćenjem kože se oslobađamo od raznih nečistoća, viška sebuma, znoja i pripremamo lice za dalje korake nege.

Koliko često treba čistiti lice?


Iako ne postoji univerzalno pravilo, preporuka je da se čišćenje kože obavlja 1-2 puta dnevno. Osobe sa masnom i kombinovanom kožom imaju potrebu da očiste lice ujutru od prekomerno nakupljenog sebuma, dok je suvom tipu dovoljno ispiranje vodom, bez upotrebe proizvoda za čišćenje.

Savetujem da se čišćenje kože u večernjoj rutini nege ne preskače. Koža lica je tokom dana izložena zagađenju, sunčevim zracima a prekrivena kozmetičkim proizvodima, šminkom, nakupljenim sebumom i znojem. Zato je važno osloboditi kožu od nečistoća i pripremiti lice za aktivne sastojke koji slede u daljim koracima nege.

Da li je važna temperatura vode kod umivanja?


Jedna od najčešćih zabluda o temperaturi vode tokom umivanja jeste da topla voda otvara pore, dok ih hladna zatvara. Pore nemaju mišiće, niti mogućnost otvaranja i zatvaranja, i njihova veličina nema nikakve veze sa temperaturom vode. Dodatno, i hladna i vruća voda ometaju barijernu funkciju kože, povećavaju transepidermalni gubitak vlage i povećavaju osetljivost kože na iritanse i alergene. Mlaka voda, koja odgovara telesnoj temperaturi, je idealna tokom ćišćenja kože jer ne utiče loše na barijernu funkciju i ubrzava njen oporavak.

Koji proizvod za čišćenje treba da koristimo?


Na tržištu se nalaze različite vrste proizvoda za čišćenje - pene, gelovi, mleka, micelarne vode, ulja i balzami, proizvodi za čišćenje u prahu i mnogi drugi. Mnogi od ovih proizvoda odgovaraju svim tipovima kože, ali su deterdženti i pH vrednost proizvoda i dalje važni kriterijumi za izbor idealnog čistača na bazi vode. Kada je reč o uljima i balzamima, fokus treba da bude na onima koji ne sadrže sastojke koji mogu začepiti pore poput sintetskih ulja, već birati prirodne opcije ovih kozmetičkih sastojaka.

Kako da znamo da li je proizvod za čišćenje kože koji koristimo nežan i da li ima izbalansiranu pH vrednost?



Izbor surfaktanata


Surfaktanti (deterdženti) su ključni sastojci koji obavljaju proces čišćenja. Oni se sastoje od hidrofilne glave (koja voli vodu) i hidrofobnog repa (koji ne voli vodu) što im omogućava da pokupe višak sebuma, šminku i druge nečistoće na površini kože koje će se isprati sa vodom.

U daljem tekstu ostavljam pregled najčešće prisutnih surfaktanata i njihovog uticaja na kožu:

1. Tvrdi sapuni imaju dobru sposobnost čišćenja, ali su uglavnom visoko alkalni (pH 8-10) što ne odgovara suvoj, dehidriranoj i koži sa narušenom kožnom barijerom. Na listi sastojaka kozmetičkog proizvoda se prepoznaju po visokopozicioniranom natrijum hidroksidu ili kalijum hidroksidu i prisutnim masnim kiselinama (laurinska, stearinska, palmitinska kiselina, itd.) koji procesom saponifikacije daju sapun.

2. Sulfati nemaju visoku pH vrednost ali stvaraju obilnu penu i dobro čiste kožu. Glavni predstavnik , natrijum lauril sulfat (SLS) stupa u interakciju sa proteinima kože i imože izazvati njenu iritaciju zbog čega se koristi kao standard u odnosu na koji se određuje iritacioni potencijal drugih sastojaka za čišćenje na zdravoj i oštećenoj koži. Natrijum lauret sulfat (SLES) je nežniji ali ni on neće odgovarati koži koja je osetljiva na sulfate.

3. Koko betain je često prisutan blagi deterdžent sa dobrom sposobnošću čišćenja kože. Iako ga dobro toleriše večina tipova kože, kod određenih se mogu javiti alergisjke reakcije. Dodatno, često se nalazi u proizvodima za čišćenje kao pomoćni surfaktant.

4. Ostali nežni surfaktanti (izetinoati, glukozidi, sulfosukcinati, sakrozinati) su izuzetno nežni čak i za suvu i osetljivu kožu. Ne stvaraju obilnu penu ili čak ni ne pene.

pH vrednost


Ukoliko je koža osetljiva, suva ili je kožna barijera narušena, mora se voditi računa o pH vrednosti proizvoda za čišćenje. Ova vrednost treba da bude slična pH vrednosti kože koja iznosi oko 5. S obzirom da se danas sve više priča o mikrobiomu kože (mini ekosistem mikroorganizama koji žive na površini kože) i njegovoj tesnoj vezi sa pH vrednošću, kozmetička industrija se sve više okreće formulisanju i razvoju novih proizvoda koji čuvaju integritet naše kože.

Kada se sagleda sve prethodno, idealna formulacija proizvoda za čišćenje ima adekvatnu pH vrednost i sadrži blage deterdžente, umirujuće sastojke, bez potencijalnih iritanasa. Nakon čišćenja, takav proizvod ostavlja kožu čistom i nežnom na dodir, bez neprijatnog osećaja zatezanja.

Pored navedenog, pomoćni sastojci u proizvodima za čišćenje kože doprinose boljoj efikasnosti ovih proizvoda:

• osobama sa suvom kožom znače sastojci koji zadržavaju vlagu kao što su glicerin, hijaluronska kiselina, ceramidi, ulje jojobe itd.

• osobama sa masnom kožom znače sastojci koji regulišu lučenje sebuma i održavaju pore čistim poput salicilne kiseline, niacinamida, ulja čajevca, gline.

• osobama sa osetljivom kožom pomažu aloja, gotu kola (Centella asiatica), zeleni čaj i ostali sastojci koji deluju umirujuće na kožu i bore se protiv iritacije.

Šta je duplo čišćenje i kome je namenjeno?


Duplo čišćenje je veoma popularno poslednjih nekoliko godina. To je metoda čišćenja u dva koraka u kojoj se najčešće koristi ulje ili balzam za čišćenje ili micelarna voda praćena nežnim sredstvom za čišćenje na bazi vode.

Prvim korakom se otapaju šminka, proizvodi sa zaštitnim faktorom, sebum i ostale nečistoće koje se nalaze na površini kože. Zatim se nanosi proizvod za čišćenje na bazi vode koje uklanja ostatke nečistoća i temeljno čisti kožu.

Svaki tip kože može imati koristi od metode duplog čišćenja ukoliko izabere proizvode u skladu sa individualnim potrebama kože.

Da zaključim, čišćenje je jedan od osnovnih koraka nege kože kojom održavamo njenu čistoću. Izbor adekvatnog proizvoda kojim se uklanjaju nečistoće sa površine kože nije uvek jednostavan. Nekoliko kriterijuma treba zadovoljiti poput, prisutnih blagih deterdženata, odgovarajuće pH vrednosti i prisutnih ostalih sastojaka koji hidriraju i neguju kožu. Nakon procesa čišćenja, hidro-lipidni sloj je očuvan, koža je meka i nežna na dodir i pripremljena za delovanje aktivnih sastojaka iz proizvoda koji slede u daljim koracima nege.

Ostavite komentar

Niste popunili sva polja.
Komentar je poslat administratoru na odobrenje.

Komentari (1)

  • Jelena

    15.07.2021. 15:05

    Veoma lepo objašnjeno i temeljno. Nutrikozmetik je moje otkriće

Pretraga

Kategorije

Datum