0%
SPF - zdrav ritual nege kože

Blog

SPF - zdrav ritual nege kože

5. jul 2021.

Neretko trošimo novac na kozmetičke proizvode i tretmane, a preskačemo preparate koji štite kožu od sunca (sun protection factor, SPF). Dermatolozi širom sveta neprestano ističu potrebu za ovim proizvodima u svakodnevnoj rutini nege. Razlog leži u činjenici da prekomerno izlaganje UV zračenju uzrokuje štetne efekte na koži od kojih su najdrastičniji maligna oboljenja. S obzirom na to da puno vremena provodimo na otvorenom, posebno tokom leta, neophodno je da svako od nas pronađe proizvod koji se uklapa u individualnu rutinu nege i pruža najefikasniju zaštitu od sunca.

Šta je SPF?


Sunčevu svetlost čini spektar koji se sastoji od vidljive svetlosti, ultraljubičaste (UV) i infracrvene svetlosti. UV spektar je podeljen na UVA, UVB i UVC zrake. Razlikuju se u svojoj biološkoj aktivnosti i obimu u kojem mogu da prodru u kožu. UVC zraci su najštetniji ali se u potpunosti filtriraju u atmosferi i ne dopiru do površine Zemlje. UVB zraci su veoma biološki aktivni, ali ne mogu prodreti izvan površinskih slojeva kože. UVA zraci čine 90-95% celokupnog UV zračenja koje dopire do Zemljine površine i prodiru u dublje slojeve kože.

Zaštitni faktor od sunca (SPF) se definiše kao broj koji pokazuje koliko puta duže osoba može biti izložena dejstvu UV zračenja uz primenu proizvoda sa SPF-om nego bez njega, a da pri tome ne dođe do pojave vidljivog crvenila na koži. Vrednost zaštitnog faktora je naznačena na ambalaži proizvoda i predstavlja faktor zaštite samo od UVB zraka. Ukoliko proizvod sadrži filtere koji štite od UVA zraka, to je istaknuto posebnim simbolima (PA++++ ili oznaka UVA u krugu). Zaštita kože od UVA zračenja je takođe važna jer ono deluje kumulativno i posledice se ne manifestuju trenutno. S obzirom da prodire u dublje slojeve kože, ovo zračenje može da izazove razaranje strukture DNK, stvaranje slobodnih radikala, te izazove fotostarenje i hronična oštećenja kože. Takođe, narušava rad imunološkog sistema organizma i smatra se jednim od glavnih uzročnika pojave melanoma. Zato je važno da pronađemo proizvod koji štiti kožu od obe vrste zračenja (broad spectrum).

Mineralni vs. hemijski filteri


UV filteri su zlatni standard zaštite kože od fotooštećenja i mogu biti:

1. Mineralni pigmenti (neogranske čestice) - fizički štite kožu, reflektuju i rasipaju sunčeve zrake, dok noviji mikrodispergovani ili nanodispergovani oblici delom mogu i da ih apsorbuju. Glavni predstavnici ove grupe su cink oksid i titan dioksid. Ovu vrstu UV zaštite mogu da koriste svi tipovi kože, a predstavlja dobar izbor za osobe sa osetljivom kožom. Mana ove vrste filtera jeste beli trag koji ostavljaju nakon nanošenja na kožu.

2. Hemijski UV absorberi (organski filteri)- selektivno apsorbuju UV zračenje i emituju ga u vidu dugotalasnog manje štetnog zračenja. Namenjeni su svim tipovima kože, ali osobe sa osetljivom kožom bi trebalo da urade PATCH test . Ovo testiranje nam pomaže da procenimo kako naša koža toleriše kozmetički proizvod. Organskih filtera ima više u odnosu na mineralne pigmente, a neki od njih su oksibenzon, avobenzon, oktisalat, oktokrilen, homosalat. Kozmetički su elegantniji na koži u poređenju sa pigmentima i ne ostavljaju beli trag.

Da bismo znali koju vrstu UV filtera sadrži proizvod sa zaštitnim faktorom, moramo pogledati listu sastojaka proizvoda koja se nalazi na poleđini ambalaže i prepoznati neke od prethodno nabrojanih kozmetičkih sastojaka. Kada je reč o proizvodima sa mineralnim filterima, često se njihovo prisustvo ističe u nazivu proizvoda, te možemo prepoznati po terminima kao što su “mineral”, “physical” i slično.

Formulacija proizvoda sa zaštitnim faktorom od sunca


Formulisanje proizvoda sa zaštitnim faktorom je pravi izazov.. Važno je odrediti visinu SPF zaštite i na osnovu toga izabrati tip i koncentraciju filtera. Ovi proizvodi moraju da zadovolje niz aplikativnih i estetskih svojstava koje ocenjujemo mi, kao potrošači. Potrošačima je važno da SPF proizvod ima finu i laganu teksturu, da se lako razmazuje, brzo upija i ne ostavlja beli trag na koži, ne masti i ne prlja odeću i na kraju, ne manje važno, ima prihvatljivu cenu.

Kada se nanosi proizvod sa zaštitnim faktorom i u kojoj količini?


Proizvod sa zaštitnim faktorom se nanosi kao poslednji korak u rutini nege kože. Sa drudge strane, ukoliko se šminkamo, dekorativni proizvodi idu posle SPF-a.
Preporučeni vremenski okvir između nanošenja proizvoda sa zaštitnim faktorom i izlaganja kože suncu je 10 do 20 minuta. U tom periodu se on apsorbuje u gornjem sloju kože i postaje efikasan u zaštiti. Zato je važno da pre izlaska iz kuće tokom dana ili odlaska na plažu, nanesemo zaštitni faktor na kožu.

Smernice za nanošenje adekvatne količine proizvoda sa zaštitnim faktorom se zasnivaju na laboratorijskim ispitivanjima na ljudskoj koži. Ako koža pocrveni ili izgori u roku od 10 minuta bez proizvoda sa zaštitnim faktorom, procenjuje se vreme do pojave ovih manifestacija nakon nanošenja proizvoda. Moramo znati da se ovi testovi izvode u kontrolisanim uslovima bez uticaja faktora poput vode, znoja, brisanja kože. To znači da u realnom životu nanošenje SPF proizvoda bi trebalo da bude prilagođeno našim dnevnim aktivnostima i potrebama naše kože.

Za nanošenje proizvoda sa zaštitnim faktorom važi pravilo kafene kašike koje predstavlja meru za doziranje ovog tipa proizvoda. Za lice i vrat je potrebna 1 kafena kašika koja pruža približno istu količinu zaštite od sunca naznačenu na ambalaži proizvoda. Ista mera se primenjuje za svaku ruku, dok je za trup i svaku nogu potrebno 2 kafene kašike. Izuzetno je važno da usvojimo navike pravilnog doziranja ove vrste proizvoda jer sve suprotno od toga vodi do manje zaštite i veće šanse za oštećenje kože.

Pored adekvatne količine, proizvod sa zaštitnim faktorom se mora obnavljati tokom dana. To je posebno važno ako provodimo puno vremena na otvorenom. Tokom leta, znoj i voda smanjuju stepen zaštite i tada bismo trebali da obnavljamo proizvod sa zaštitnim faktorom na svaka dva sata ili nakon izlaska iz vode.

Ostale preporuke


Važno je da ograničimo vreme koje provodimo izloženi suncu

Sunčevi zraci su najjači između 10 i 16 časova kada bismo trebali da izbegavamo boravak na otvorenom

Dobro je proveriti UV indeks kako bismo predvideli stepen zaštite od sunca i planiranje aktivnosti na otvorenom

Dodatna zaštita kože od sunca se postiže upotrebom zaštitne odeće, kape, šešira i sunčanih naočara kojima sprečavamo da UV zraci dođu lako do kože lica i tela i očiju

Proizvod sa zaštitnim faktorom od sunca bi trebao da bude deo svakodnevne nege kože. Na taj način štitimo kožu od pojave pega i fleka, uništavanja kolagena, alergijskih reakcija i razvoja melanoma. Hemijska priroda i koncentracija prisutnih UV filtera u proizvodu su odgovorni za stepen zaštite. Na nama, potrošačima, je da izaberemo proizvod koji odgovara potrebama naše kože, aplikujemo ga u adekvatnoj količini i obnavljamo u skladu sa dnevnim aktivnostima koje obavljamo na otvorenom, uz poštovanje ostalih preventivnih mera zaštite kože od sunca.

Ostavite komentar

Niste popunili sva polja.
Komentar je poslat administratoru na odobrenje.

Komentari (1)

  • Mornar

    16.05.2022. 20:35

    Idemi se na more kad ovo pročitah

Pretraga

Kategorije

Datum